Ministerul Tineretului și Sportului

Ministrul Bogdan Matei s-a întâlnit cu cei doi Delegați de Tineret la Uniunea Europeană

Evenimente

Ministrul Bogdan Matei s-a întâlnit cu cei doi Delegați de Tineret la Uniunea Europeană

Marți, 7 mai, ministrul tineretului și sportului, Bogdan Matei și  secretarul de stat, Remus Munteanu, au avut o întâlnire cu cei doi delegați de tineret la Uniunea Europeană. Programul ”Delegat de Tineret la Uniunea Europeană” a fost inclus în Strategia de Tineret a Uniunii Europene 2019-2027, iar România are onoarea de a fi prima țară care l-a implementat.

Cei doi delegați de tineret la Uniunea Europeană, Francesca Cristea și Radu Artiom, au prezentat raportul de activitate de la preluarea mandatului până în prezent și au detaliat prioritățile pentru următoarele două luni.

“Mă bucur că România este prima țară care implementează acest program. Ministerul Tineretului și Sportului acordă o importanță deosebită programului și vă susține în toate acțiunile demarate. Încercăm să ajungem la cât mai mulți tineri, mai ales la cei din mediul rural, prezentând oportunitățile pe care UE și nu numai le pune la dispoziție. La finalul mandatului Delegat de Tineret la Uniunea Europeană vom realiza un ghid de bune practici menit să ajute statele membre care vor implementa în perioada următoare programul. “, a afirmat ministrul Bogdan Matei.

În luna noiembrie, în urma unui proces de selectie cei doi tineri au fost desemnați pentru a fi reprezentanții tinerilor și mediatorii imparțiali ai acestora în raport cu autoritățile naționale și europene. Scopul programului îl reprezintă promovarea valorilor și culturii europene, stimulării implicării active a tinerilor în societate și o mai bună cunoaștere a drepturilor și oportunităților oferite de Uniunea Europeana.

Până în acest moment, Delegații de Tineret au organizat sesiuni de informare și de consultare cu aproximativ 1500 de tineri din România și din Uniunea Europeană. Aceștia au organizat 2 sesiuni cu Asociațiile de Reprezentare Națională prin care au setat obiective comune care vor sta la baza dezbaterilor cu tinerii. Totodată au participat la ceremonia oficială de Preluare a Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

Oportunitățile de finanțare puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru tineri au fost prezentate în cadrul unui eveniment de informare To European Opportunities and Beyond, implicarea activă și rolul tinerilor în societate au fost evidențiate și prin training-ul intitulat Primul vot, în colaborare cu Biroul de Informare din România al Parlamentului European.

Cei doi delegați de tineret la Uniunea Europeană au fost prezenți la Conferința de Tineret a UE (EUYC), organizată de două ori pe an, în fiecare stat membru care deține Președinția.  Delegatul de Tineret, Cristea Maria Francesca, a avut o intervenție în cadrul conferinței EUYC despre importanța implicării tinerilor în comunitățile din care fac parte și despre nevoie de a motiva tinerii să meargă la vot în cadrul alegerilor europarlamentare.

Programul Delegat de Tineret la Uniunea Europeana se desfășoară sub egida Ministerului Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, și Ministerului Tineretului și Sportului.