Ministerul Tineretului și Sportului

Conferință de presă susținută de Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, legată de sumele alocate federațiilor sportive

Media

Conferință de presă susținută de Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, legată de sumele alocate federațiilor sportive

  Astăzi, Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre sumele alocate federațiilor sportive naționale de către MTS în anul 2020. La conferința de presă a participat alături de ministrul Ionuț Stroe și Dana Țînț, ce ocupă funcția de șef de Cabinet.

  “Ceea ce doresc să spun de la început și e extrem de important este următorul lucru: finanțarea anului 2019 a fost de 132 milioane 267 mii lei, iar bugetul initial al anului 2020 este de 132 milioane 200 mii lei, din care au fost retinuti conform Legii Finantelor Publice cei 10% pana la rectificarea bugetara. Așa cum am precizat si la discutiile avute cu federatiile, dupa rectificarea bugetara vom avea si cei 0,5% proveniti din accizele pe tutun și alcool care vor suplimenta sumele alocate.

  Comisia numită prin ordin de ministru a analizat cererile de finanțare ale federațiilor sportive nationale, iar apoi am avut sesiunea de clarificări, unde am participat personal timp de 2 zile, de dimineață până seara. Din discuțiile avute cu federațiile sportive naționale pot concluziona că nu a existat un echilibru și o măsură în împărțirea banilor, astfel unii nu au avut fonduri suficiente pentru a termina anul, iar alții au restituit ministerului sume importante.

  Vreau să înțelegeți că s-au respectat niște criterii, nimic nu a fost făcut întâmplător, nu au existat partipriuri și îmi doresc să nu mai aud vreodată la MTS genul acesta de discuții – totul trebuie să fie transperent! În primul rând s-a ținut cont de criteriile existente în Normele Metodologice privind finanțarea federatiilor, astfel avem patru  grupe valorice, iar finanțarea s-a facut cu încadrarea federațiilor naționale în aceste  grupe.

 Mi-aș fi dorit o reformă de substanță privind finanțările federațiilor, dar pe de o parte am preluat mandatul fix pe final de an cand MTS era în procesul de construcție a bugetului și apoi o intervenție abruptă în finanțare mai ales într-un an olimpic ar fi putut să perturbe planurile și așteptările federațiilor în ceea ce privește finanțărea. Astfel că a trebuit să eficientizăm ceea ce avem.

  Cel mai important criteriu a fost acela că suntem într-un an olimpic, multe federații se află în plin proces de calificare a sportivilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo, de asigurare a unei pregătirii cât mai bune pentru cei calificați deja pentru a putea obține rezultate notabile acolo. Pentru ca acesta este unul dintre obiectivele majore ale MTS, să avem un număr cât mai mare de sportivi care să reprezinte România la JO și să asigurăm acestora, prin intermediul federațiilor, tot ce au nevoie. De asemenea, s-a ținut cont și de competițiile internaționale pe care federațiile naționale sportive le vor organiza în România în acest an. Foarte important în alocarea finanțării a fost faptul că amendamentul pe care l-am propus și a fost aprobat, legat de reportarea excedentului COSR in anul 2020,  a permis Comitetului Olimpic să sprijine federațiile sportive naționale cu finanțarea loturilor olimpice de juniori și seniori pentru lunile ianuarie și februarie, suma totală de 11 milioane lei.  Astfel, s-a ținut cont și de această sursă de finanțare a federațiilor în evaluarea bugetului lor anual.

  În acest moment, în această fază inițială, suma totală repartizată federațiilor este de 112,265.000 lei, bani care se dau pentru programul Sportul de performanță, programul Sportul pentru Toți, programul Întreținere și funcționare baze materiale și programul Redescoperă Oina. Dacă vorbim strict de sume, FR Canotaj a obținut cea mai mare sumă (10 milioane lei) . Este un sport cu tradiție, un sport de care se leagă șansele noastre de medalie la Jocurile Olimpice, un sport care în lunile de iarnă, face stagii de pregătire majoritatea în afara țării.

  Din păcate, după cum știți, sunt cinci federații sportive ale căror cereri de finanțare au fost considerate ca neeligibile și vreau să vă anunț că mâine voi avea o întâlnire cu reprezentanții acestor federații pentru a discuta felul în care acestea pot primi finanțare. Așa cum am mai spus, eu îmi doresc ca toate aceste sporturi să primească finanțare, a declarat Ionuț Stroe, ministrul tineretului și sportului.

 Sumele alocate fiecărei federații în parte se pot consulta pe site-ul MTS, aici:

Raport de analiză și evaluare a cererii de finanțare a federațiilor sportive naționale