Ministerul Tineretului și Sportului

Bruxelles/ Consiliul Educatie, Tineret, Cultura, Sport

Noutăți

Bruxelles/ Consiliul Educatie, Tineret, Cultura, Sport

In data de 12 decembrie 2014 a avut loc la Bruxelles, Consiliul Educatie, Tineret, Cultura, Sport, reunit in forma Educatie si Cultura.

Pentru sectiunea dedicata Tineretului, delegatia Romaniei a fost compusa din domnul Cristian Cosmin, secretar de stat, si domnul Mihai Sebe, consilier in cadrul Serviciului Relatii Internationale si Relatia cu Parlamentul.

La reuniune a participat pentru prima data de la preluarea portofoliului si domnul Tibor Navracsics, noul comisar pentru educatie, cultura, tineret si sport.

Principalele puncte de pe ordinea de zi au constat in:
* adoptarea Proiectului de Concluzii privind promovarea accesului tinerilor la drepturi, in vederea sprijinirii autonomiei si participarii la societatea civila
* schimb de opinii privind abordarea transversala a politicilor de tineret pentru a face mai bine fata provocarilor socio-economice si pentru elaborarea unor politici mai bine orientate pentru tineri.

In interventia domniei sale, secretarul de stat Cristian Cosmin a identificat somajul ca principala provocare pe care o infrunta tinerii la nivel european, avand grave consecinte asupra cresterii economice si coeziunii sociale.

Reprezentantul Romaniei a subliniat necesitatea consolidarii sinergiilor dintre institutiile guvernamentale, pe de-o parte, dar si dintre sectorul public, cel privat si societatea civila.

“Corelarea ofertei de invatamant cu cea de pe piata muncii trebuie completata de stimulente eficente pentru incurajarea educatiei non-formale si consolidarea muncii de tineret”, a precizat Cristian Cosmin.

In final, demnitarul roman a lansat o calduroasa invitatie tuturor celor interesati de a lua parte la sarbatoarea si activitatile dedicate evenimentului ” Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeana a Tineretului”.