Ministerul Tineretului și Sportului

Discuții aplicate pe Metodologia finanțării federațiilor sportive naționale între MTS și Federații

Media

Discuții aplicate pe Metodologia finanțării federațiilor sportive naționale între MTS și Federații

  Astăzi, 28 noiembrie, în sala Amfiteatru a Casei Olimpice, a avut loc întâlnirea dintre Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț-Marian Stroe și reprezentanții federațiilor sportive naționale. Subiectul discuției l-a reprezentat Metodologia privind finanțarea federațiilor sportive de către MTS în anul 2020, o consultare pe tema acesteia, participanții prezentându-și propunerile și observațiile pentru îmbunătățirea ei. Ministrul Ionuț-Marian Stroe a considerat discuțiile exprem de consistente, toate propunerile făcute de federații urmand să fie analizate. El a subliniat „responsabilitatea” pe care toate părțile o au în cheltuirea banilor publici.

  La această întâlnire a participat și Mihai Covaliu, președintele COSR, dar și secretarul general al COSR, George Boroi.

  “A fost o întâlnire extrem de utilă, în care federațiile au venit cu propuneri și sugestii pentru a îmbunătăți această Metodologie de finanțare a sportului românesc. Au fost foarte multe probleme prezentate de către federații, majoritatea legate de modul în care contractează acești bani. Am ascultat toate aceste propuneri, le-am colectat. Concret, pană la urmă am propus ca până pe 15 decembrie să existe cererile de finațare și o Metodologie aprobată de ministru. Iar la 10-15 ianuarie, să fie data la care să semnăm contractele cu federațiile sportive naționale, bineînțeles pentru a asigura continuitate și suportul necesar sportivilor care se află în competiții la începutul de an și mai ales cei care se află în competiții de calificare la Jocurile Olimpice. Dacă există acestă disponibilitate, transparență și aș spune flexibilitate, ca partea ministerială să vină în ajutorul federațiilor, până la urmă o responsabilitate trebuie să avem cu toții în cheltuirea banului public, sunt bani care au fost produși prin taxele românilor”, a declarat ministrul Ionuț Stroe.

  “Mă voi bate pentru a avea un buget pe de o parte suficient pentru a asigura finațare sportului de masă și pregătirii, bineînțeles, sportului de performanță și de ce nu, pentru a asigura un buget suficent în a premia performanța asumată de Romania la Jocurile Olimpice 2020. Este una ambițioasă și îmi doresc ca toți acești bani să fie cheltuiți. Eu sper ca bugetul să fie mai mare decât cel de anul trecut, dar luați acest lucru ca pe o apreciere personală, nu ca pe un calcul făcut în direcția economică a ministerului pentru că e nevoie și se simte lucrul acesta, este nevoie de suport din bani publici pentru sport, la fel cum e nevoie ca efortul să fie deopotrivă susținut de zona privată. Trebuie să încurajăm capitalul privat să vină spre sport, trebuie să-i responsabilizăm pe cei care fac sport să știe să își vândă mai bine produsul și să atragă finanțări, sponsorizări și alte surse de venit, dar repet, Ministerul Tineretului și Sportului se va bate, mă voi bate pentru a avea un buget suficient”, a mai declarat acesta.

  “Am promis o transformare a rolului nostru ca minister și am de gând să mă implic direct de la felul în care sunt alocați acești bani, pâna la a verifica modul în care sunt cheltuiți. Pentru a fi cheltuiți eficient, banii publici din sport trebuie alocați după obiective clare, după strategii care să urmărească interesul sportului în general. Iar un astfel de obiectiv general, uitat de mulți este că federațiile trebuie să investească mai mult în sportul de masă, în lărgirea bazei de selecție. Fără asta, sportul românesc va muri. Noi ne deschidem și vedeți că facem transparente procedurile. Dar așteptăm același mod de lucru și din partea federațiilor.”, a spus ministrul.