Ministerul Tineretului și Sportului

Gala Tineretului din România

Noutăți

Gala Tineretului din România

  Ministerul Tineretului și Sportului a organizat sâmbătă seara, la Iași, Gala Tineretului din România, eveniment aflat la a șasea ediție.
Gala Tineretului din România are drept scop recunoașterea contribuției tinerilor, prin proiecte și inițiative, la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Gala din acest an a avut ca nucleu conceptul „Visăm și creăm împreună!”

  Tineri din toată țara au asistat sâmbătă la decernarea premiilor și la momentele artistice care au încălzit atmosfera din Casa de Cultură a Studenților din Iași. Ei și-au aplaudat colegii și premianții, s-au distrat, au cântat și au dansat și toată lumea a așteptat cu sufletul la gură cel mai emoționant moment al serii, cel când s-a anunțat orașul câștigător din cursa pentru primirea titlului de Capitala Tineretului din România. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat Remus Munteanu, care a deschis plicul cu numele orașului câștigător, iar pronunțarea numelui CONSTANȚA a produs o explozie de bucurie în tribuna în care se afla grupul tinerilor constănțeni.

  „Aș vrea să vă spun că ambele orașe finaliste se pot considera câștigătoare. Nu a pierdut nimeni în această seară. Ați câștigat cu toții și plecați de aici din Iași cu o experiență în plus. Felicitări tuturor!”, a spus Remus Munteanu.
Noua Capitală a Tineretului din România, Constanţa, preia ştafeta de la Iaşi, actualul oraş deţinător al titlului, şi urmează să îşi desfăşoare mandatul în perioada 2 mai 2020 – 1 mai 2021.
‘Mi-aş dori să felicit tinerii din Iaşi care învaţă sau locuiesc aici, organizaţiile neguvernamentale de tineret, ligile studenţeşti. Vreau să îi felicit că au primit acest titlu şi sunt sigur că vor duce la bun sfârşit toate acţiunile cuprinse în mandatul de Capitală a Tineretului şi vor preda ştafeta viitorilor câştigători. Le urez mult succes tuturor tinerilor’, a mai spus secretarul de stat Remus Munteanu.
La rândul său, primarul Iaşului, oraşul care deţine în prezent titlul de Capitală a Tineretului, a spus celor veniţi la Gală, că fiecare oraş din România ar trebui să devină o capitală a tinerilor.

  ‘Asta m-a impresionat, implicarea în viaţa publică a tinerilor rămaşi în țară. Capitală a Tineretului poate fi şi Torino, şi Sevilla, şi Roma poate fi Capitală Culturală a Tineretului din România, şi peste tot unde milioane de tineri au plecat prin Europa. Îi aşteptăm să revină alături de noi în oraşele care au fost, care sunt şi care vor deveni Capitală a Tineretului’, a spus Mihai Chirica.

  Constănţenii au câştigat acest titlu apelând la conceptul #ComeToSEAus prin intermediul căruia îşi propun să adune la aceeaşi masă tinerii pentru a colabora şi pentru a dezbate viitorul oraşului în care trăiesc. În calitate de ‘Capitala Tineretului din România’, Constanţa îşi doreşte să valorifice potenţialul oraşului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri. În plus, tinerii constănţeni aspiră să devină un vector al promovării tinerilor, iniţiativelor acestora şi, totodată, să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local şi de a avea o contribuţie semnificativă la creionarea viitorului comunităţii locale. Pentru derularea proiectelor ce urmează a fi implementate pe parcursul anului bugetul alocat este de aproximativ 2.640.000 de lei.
Premiul în valoare de 50.000 euro câştigat de ‘Constanţa – Capitala Tineretului din România’ reprezintă un punct de pornire pentru finanţarea proiectelor propuse.

  „Gala Tineretului din România este un eveniment care își propune să recunoască și să recompenseze meritele tuturor celor implicați în proiecte și inițiative cu și pentru tineri din România. Celebrăm astfel excelența în domeniul tineretului și trebuie să fim cu toții mândri de această generație frumoasă din care facem parte și care are o contribuție și o importanță decisive la viitorul țării noastre. Vreau să felicit cele două orașe finaliste și, de asemenea, pe toți cei care au fost implicați în acest proiect de anvergură și în organizarea acestei gale ”, a transmis ministrul tineretului și sportului, Bogdan Matei.

  Candidaturile celor două oraşe finaliste, Craiova şi Constanţa, au fost evaluate de un juriu independent, alcătuit din reprezentanţi ai sectorului neguvernamental de tineret, mediului privat, organizaţiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare şi ai unor instituţii publice. #ComeToSEAus reprezintă îndemnul tinerilor constănţeni pentru comunitatea locală de a-şi întoarce privirile către nevoile tinerilor dar şi către potenţialul lor de a schimba viitorul oraşului. Programul naţional ‘Capitala Tineretului din România’ îşi propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri şi să-i implice activ în procesele decizionale din oraşele lor pe teme ce ţin de educaţie, cultură, politică demografică şi alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, îşi propune să stimuleze autorităţile publice locale şi companiile private să susţină şi să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.
Anual, un oraş din România primeşte, în urma unui concurs de concepte, titlul de ‘Capitala Tineretului’ şi este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, în pregătirea şi implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură.

  ‘Capitala Tineretului din România’ a fost lansat în anul 2016, iar primul oraş din România care a purtat acest titlu a fost Timişoara, urmat de Bacău, Baia Mare şi Iaşi care deţine acest titlu începând cu data de 1 mai 2019.

GALA TINERETULUI DIN ROMÂNIAÎn direct la TVR Iaşi şi TVR 3, sâmbătă, 26 octombrie, la ora 18.30

Publicată de TVR Iasi pe Sâmbătă, 26 octombrie 2019