Ministerul Tineretului și Sportului

Guvernul României și societatea civilă promovează o campanie #FărăUră

Noutăți

Guvernul României și societatea civilă promovează o campanie #FărăUră

Guvernul României și societatea civilă promovează o campanie #FărăUră

Guvernul României, 17 ministere și o serie de organizații neguvernamentale au promovat campania #FărăUră cu ocazia Zilei Drepturilor Omului (10 decembrie) prin postări pe paginile oficiale de încurajare ale valorilor și principiilor Drepturilor Omului sau activități de informare și sprijin.

Campania „Fără Ură” (No Hate Speech Movement) este o campanie a Consiliului Europei implementată în România de Ministerul Tineretului şi Sportului din România și Comitetul Naţional al Campaniei „Fără Ură” format din nouă organizații neguvernamentale din toată țara. Ea continuă eforturile începute cu trei ani în urmă de Consiliul Europei când a început Campania împotriva Discursului Instigator la Ură (No Hate Speech Movement) cu scopul de a atrage atenția asupra fenomenului de instigare la ură în mediul online.

De ce “Fără Ură”?
Discursul public reprezintă o armă extrem de puternică. La fiecare pas, în viaţa de zi cu zi, vorbim sau suntem ascultați. Nu întotdeauna suntem foarte atenţi la ce spunem. În momente importante, de obicei, ne alegem cu grijă cuvintele, pentru a ne atinge scopul. Unele persoane folosesc discursul inclusiv pentru a genera efecte negative, precum ura împotriva anumitor grupuri. Alte persoane merg şi mai departe, şi incită nu doar la sentimentul de ură, ci la violenţă bazată pe sentimentul de ură.

S-au alăturat miniștri și secretari de stat care au transmis mesaje de susținere ale campaniei: Elisabeta Lipa (Ministerul Tineretului și Sportului-Romania), Anca Paliu Dragu (Ministerul Finanţelor Publice – România), Violeta Alexandru (Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic – România) și Dragos Pislaru (Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice) și Andrei Popescu secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, Radu Puchiu (Cancelaria Primului Ministru), Oana Bogdan (Ministerul Culturii – România) și Sorin Costreie (Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice-România)

Bannerul online postat în data de 10 decembrie pe paginile de Facebook ale ministerelor a ajuns la peste 500.000 de persoane, au fost distribuite de 127 ori și au primit 995 de like-uri.

Organizațiile neguvernamentale au desfășurat activități la Cluj-Napoca: o cafenea publică pe tema libertății de expresie și jurnalism pentru justiție vizionare de filme cu tematica pe Drepturile Omului, un marș de promovare a principiilor DIU, curs de formare despre Discursul Instigator la Ură în politică în România și Republica Moldova, la Botoșani: ore tematice și expoziție foto la licee, la Iași: campanie de conștientizare Specia, nu Diferit.

La București Ministerul Tineretului şi Sportului din România, Comitetul Naţional al Campaniei „Fără ură” împotriva discursului instigator la ură din România, împreună cu Departamentul de Tineret al Consiliului Europei organizează în aceste zile evenimentul “Educatori pentru combaterea discursului instigator la ură: curs regional de instruire cu privire la manualul Bookmarks”.

Deseori confundat cu discriminarea, discursul instigator la ură reunește, după definiția dată de Consiliul Europei, “toate formele de exprimare care diseminează, incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, anti-semitismul sau alte forme de ură bazate pe intoleranță, inclusiv: intoleranța exprimată de naționalismul agresiv sau etnocentrism, discriminare și ostilitate împotriva minorităților, migranților și persoanelor ce sunt descendenți ai imigranților.” Cu toate acestea, instigarea poate îmbrăca multe “haine” și poate fi găsită în orice fel de activitate.
Campania No Hate Speech Movement continuă la nivel european în următorii doi ani (2016-2017) având ca obiective:
• Susținerea educației pentru drepturile omului împotriva discursului instigator la ură (DIU);
• Dezvoltarea de instrumente / metode pentru raportarea DIU la nivel național;
• Mobilizarea partenerilor naționali și europeni pentru prevenirea și combaterea DIU;
• Promovarea culturii și cetățeniei online prin participarea tinerilor la actul de e-guvernare.

Lista completă a ministerelor care au susținut campania pe paginile de Facebook este următoarea:
Guvernul României Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro, Ministerul Culturii – România, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – Romania, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice-România, Ministerul Energiei – România, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Justiției România, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – România, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională – România, Ministerul Sănătăţii – România, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și Departamentul pentru Relația cu Parlamentul- România.

15391230_754281994724249_6388188350041844721_n 15421041_754281884724260_3692721861446339402_n cover-mts-3