Ministerul Tineretului și Sportului

Președintele Klaus Iohannis susține Sportul ca prioritate națională

Media

Președintele Klaus Iohannis susține Sportul ca prioritate națională

  Astăzi, la Palatul Cotroceni a avut loc ceremonia de decorare a legendarului Ivan Patzaichin cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de cavaler, de către Președintele României, Klaus Iohannis. La ceremonie a participat și Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț-Marian Stroe, alături de personalități ale vieții sportive din România.

  În timpul discursului oficial pe care l-a susținut la înmânarea medaliei, Președintele României și-a exprimat dorința ca sportul să devină o prioritate națională. “În prezent, sportivii români au nevoie nu doar de astfel de modele de performanţă, precum Ivan Patzaichin, ci au nevoie şi de susţinerea fermă şi concretă din partea statului pentru a putea obţine rezultate. Din păcate, şi am spus aceste lucruri de multe ori, guvernanţii de până acum nu au aşezat sportul pe lista priorităţilor naţionale. Dar nu intenţionăm să rămânem în urmă, ci va trebui să îndreptăm lucrurile şi în acest domeniu. Guvernul recent instalat a înţeles că sportul de performanţă trebuie susţinut de la cel mai înalt nivel, fără discuţie. Aştept un plan concret cât mai curând şi sunt convins că rezultatele nu vor întârzia să apară”, a spus acesta.

  La finalul ceremoniei, în cadrul declarațiilor de presă, Președintele României, domnul Klaus Iohannis și-a manifestat dorința de a se implica activ în ceea ce înseamnă susținerea sportului românesc. “Am de gând, de aici, de la Cotroceni, să mă implic în ce înseamnă organizarea sportului românesc. Acest lucru l-am discutat de la bun început cu noul Guvern și o să am întâlniri destul de dese pe această temă. Este clar că noi am greșit, noi ca societate, guvernele au greșit în maniera în care s-a gestionat sportul românesc. Este nevoie de promovarea sportului în masă, este clar nevoie de promovarea sportului în școli și este clar nevoie de promovarea sportului de performanță, dar într-un fel modern, nu într-un fel cum s-a făcut într-o perioadă, când condițiile au fost cu totul altele. Deci, cred, sunt convins că felul în care lucrează federațiile trebuie schimbat, modernizat. Felul în care lucrează ministerul cu federațiile, felul în care statul sprijină sportivii de performanță, toate acestea trebuie regândite. Noi funcționăm după un model anacronic, care pur și simplu nu mai poate continua”.

  De asemenea, Președintele României a vorbit și despre așteptările pe care le are în ceea ce privește participarea României la Jocurile Olimpice ce vor avea loc anul viitor, la Tokyo: “De la delegația României am foarte mari așteptări, vă spun sincer, fiindcă aici vom vedea prima dată dacă s-a înțeles nevoia unei abordări moderne în sportul românesc. Sigur, timpul este scurt până atunci și vom fi reprezentați de sportivii care sunt pregătiți, dar sper, împreună cu Comitetul Olimpic, împreună cu ministerul, să avem un impuls semnificativ și o abordare semnificativă și sper să avem atunci și rezultate”, a spus acesta.