Ministerul Tineretului și Sportului

Tinerii sunt mai optimiști după cum arată cercetările realizate de MTS în 2016

Noutăți

Tinerii sunt mai optimiști după cum arată cercetările realizate de MTS în 2016

Tinerii sunt mai optimiști după cum arată cercetările realizate de MTS în 2016

Ministerul Tineretului și Sportului a recepționat în luna decembrie cele 4 lucrări de cercetare comandate în 2016, respectiv:

Rezultatele cercetărilor arată nevoia de dezvoltare în continuare a activităților de tineret în România. În timp ce Barometrul arată că tinerii sunt mai optimiști și au o imagine mai bună despre situația lor economică în 2016 decât în 2014, aceeași cercetare, ca și cea concentrată pe voluntariat, arată că nivelul de participare publică al tinerilor rămâne scăzut.

Viaţa din 2016 este pentru 41% dintre tineri mai bună decât cea din 2015. Procentul tinerilor care gândeau că viaţa lor din 2014 a fost mai bună decât cea din 2013 era de 34%. Peste 40% dintre tinerii cu vârste între 14 şi 35 de ani susţin că venitul familiei le asigură un trai decent, dar nu le permite cumpărarea unor bunuri mai scumpe (35% în 2014). Dacă în 2014, 11% dintre respondenţi afirmau că venitul familiei nu le ajunge nici pentru strictul necesar, în cadrul acestui Barometru, 3% dintre tineri au oferit acest răspuns. Influenţa economiei asupra aspectelor negative ale vieţii tinerilor pare să fie mai redusă decât cea identificată de tineri în Barometrul din 2014.

Dar, în timp ce majoritatea tinerilor sunt în foarte mare măsură de acord cu faptul că voluntarii sunt importanți în societate (69%), implicarea civică şi exercitarea dreptului de vot nu prezintă modificări semnificative între 2014 şi 2016. Dacă în Barometrul din 2014, unu din cinci tineri au participat în perioada 2012-2014 la activităţi de voluntariat, în cadrul acestei cercetări 14% dintre tineri au susţinut că au fost voluntari în perioada 2014-2016.

În acest context, puținii tineri care fac voluntariat au declarat în foarte mare măsură și mare măsură că această activitate i-a ajutat să dobândească competențe de comunicare (79%) și competențe inter-personale și civice (78%).

Analiza ocupațională a condus la concluzia că este necesară o mai bună profesionalizare a activității de lucrător de tineret, cu o formare inițială pe perioadă mai lungă, pentru ca acest specialist în domeniul tineretului să dobândească toate competențele necesare. De asemenea este necesar ca lucrătorii de tineret să facă echipă cu alte persoane specializate în activități cu tinerii, cum ar fi consilierii de tineret.

Evaluarea programelor de tineret ale MTS a arătat că programele MTS sunt relevante pentru nevoile tinerilor, dar că eficacitatea, eficiența, utilitatea și sustenabilitatea proiectelor depinde în principal de trei factori: personal disponibil pentru activităţile de tineret, bugetul alocat de Ministerul Tineretului şi Sportului, succesul acțiunilor de comunicare despre proiectele și serviciile pentru tineret disponibile.

Aceste concluzii arată nevoia de continuare a reformelor în domeniul tineretului, creșterea alocărilor bugetare, angajarea de personal suplimentar în domeniul tineretului, creșterea capacității resurselor umane și o mai bună adaptare la sensibilitățile tinerilor atât a metodelor de lucru cu tinerii, cât și a canalelor de comunicare cu aceștia.

Lucrările de cercetare au fost realizate de Cult Market Research și MetroMedia Transilvania contractați de MTS în urma unei proceduri de achiziție publică.